Blog

Waarom winterbanden?

Waarom zijn winterbanden zo belangrijk? Hebben ze alleen nut in de sneeuw, of ook op een nat Nederlands wegdek, als het een graadje of 5 boven nul is?

Veel meer veiligheid door maximale grip
Banden – zowel zomer- als winterbanden – zijn een zeer belangrijk onderdeel van je auto. Immers: het enige contact dat je hebt met de weg verloopt via de banden. Die moeten dus een maximum aan veiligheid bieden door veel grip te bieden en water af te voeren.  Winterbanden bieden vanaf 7 graden Celsius en daaronder meer grip dan zomerbanden. Niet alleen op sneeuw, maar ook op een nat wegdek. En dat laatste komt in Nederland natuurlijk veelvuldig voor.

Verschil in remweg op sneeuw
Winterbanden zijn uit een andere rubbersamenstelling opgetrokken dan zomerbanden. Verder hebben winterbanden een heel ander profiel met extra lamellen. Dat zorgt voor meer grip. In de afbeelding hieronder zie je precies het verschil in remweg op sneeuw met wintebanden en all seasonbanden en met zomerbanden. Ter vergelijking: op droog wegdek is de gemiddelde remweg 12 meter en op nat wegdek 15 meter. De remweg op sneeuw is ook met winterbanden zó lang dat je  je rijstijl aan moet passen. Rijden op sneeuw met zomerbanden is simpelweg gevaarlijk, dan helpt ook een aangepaste rijstijl niet meer.

Advies
De ANWB adviseert iedereen die de auto in de winter dagelijks gebruikt en/of op wintersport gaat, te kiezen voor winterbanden. Winterbanden bieden betere grip door een zachtere rubbersamenstelling en een aangepast profiel. Daardoor presteren ze optimaal in het winterseizoen. Daarnaast zijn winterbanden in veel landen verplicht tijdens de winter of bij winterse omstandigheden.

All seasonbanden
Naast winter- en zomerbanden zijn er ook 4-seizoenenbanden (all season). Dit type band is een compromis tussen een zomer- en een winterband. Hij heeft duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter maar ook duidelijke tekortkomingen ten opzichte van een winterband in de winter. Ten opzichte van winterbanden vertonen all season banden tekortkomingen, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all season banden.
Op hellende wegen met sneeuw zal de grip al gauw tekort schieten, wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan heel lastig. All seasonbanden zijn dus echt niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden. In een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband wel inzetbaar, op bijvoorbeeld een tweede auto die niet meegaat naar de wintersport.

Met all seasonbanden moet je zowel in de zomer als de winter je rijstijl aanpassen. Door meer afstand te houden en je snelheid aan te passen kun je compenseren voor de tekortkomingen die deze banden ten opzichte van de specialisten hebben. Het is de vraag of je dat moet willen. De veiligste combinatie is winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer.

Advies nodig voor uw auto? Bel gerust voor vrijblijvend advies: 0513-636148

Bekijk ook onderstaande video en zie het verschil tussen zomer- en winterbanden.